Wszystko zaczyna się od zebrania z konsumentem oraz ustalenia układów usługi gastronomicznej. Niezmiernie znaczący jest typ imprezy, albowiem usługi gastronomiczne różnią się od siebie, w zależności od okazji. Inaczej będzie wyglądać przyjęcie komunijne, uroczystości weselne, rocznica urodzin, familijne spotkanie, kolacja w ogrodzie, impreza biesiadna, uroczysty bankiet, czy impreza przy szwedzkim stole.
Jest cała masa elementów, jakie formułują przebieg i konwencję imprezy, konieczne jest w takim razie dopracowanie oraz przedyskutowanie wszystkich elementów przedsięwzięcia gastronomicznego. Catering jest stereotypową usługą, lecz musi być ustalony oraz przeprowadzony na najwyższym poziomie – dieta pudełkowa. Nie polega to tylko na przewiezieniu naczyń i jedzenia z restauracji w wyznaczone miejsce. Współczesny catering to też dobór dobrej oprawy, dekoracji do charakteru oraz punktu imprezy.
Stosowna aranżacja miejsca, dobór dań, estetyka, metoda podawania, słuszna ilość obsługi, to główne dla cateringu sprawy. By klienci byli zadowoleni, wszystko musi przebiegać sprawnie, doskonale, zarówno w przygotowaniu, przebiegu imprezy, jak oraz sprzątaniu po jej zakończeniu.
Jeżeli jakaś jednostka gospodarcza cateringowa ogłasza się, że jest w stanie zrobić wszystko, przeprowadzić każdą imprę
gastronomiczną, nie za niesłychanie wolno w to wierzyć. Jeśli ktoś mówi, że potrafi zrobić wszystko, to znaczy, iż potrafi nie wiele. Mały pub, punkt, sprzedający kanapki, naleśniki, może prowadzić catering, jednakowoż ma prawo zostać przy reklamie oraz sprzedaży swojego jadłospis, albowiem to robi najlepiej oraz ma do tego możliwości.