Gastronomiczna branża w naszym kraju ma liczne obowiązki, jakie są do dopełnienia. Jednym z nich jest zadbanie o właściwą jakość wypuszczanych do kanalizacji ścieków, a o tym mówią odpowiednie przepisy. Jeżeli jakaś kuchnia używa większą ilość różnych tłuszczy, to wówczas nie można takich ścieków bezpośrednio odprowadzać, a muszą one zostać wcześniej dobrze oczyszczone.
Służą do tego specjalne separatory, których montaż będzie w większości lokali niezbędny. Jeśli jakaś restauracja czy bar takie urządzenie musi zamontować, to należy to zrobić w odpowiedni sposób. Istotne przede wszystkim jest to, aby serwis separatorów nie miał problemów z dostępem. Firmy oferujące takie usługi dysponują wprawdzie odpowiednim sprzętem, ale czasami zdarzają się przypadki, że nawet on może nie pomóc.
Wówczas trzeba sobie radzić w inny sposób, ale z tym wiązać się też będzie całkiem inna czyszczenie separatorów cena za takie usługi. Tak więc jeżeli ktoś nie ma ochoty płacić za dużo, to powinien wykonać wszystko zgodnie z wytycznymi. Regularne czyszczenie separatora tłuszczu ma duże znaczenie, gdyż separatory dość szybko się zapychają.
Jeżeli przez dłuższy czas tłuszcz nie zostanie z nich wyciągnięty, to w pewnym momencie może się zacząć wylewać do rur kanalizacyjnych, a to grozi poważnymi konsekwencjami. Częstotliwość przyjazdów najlepiej uzgodnić z firmą, która będzie świadczyć takie usługi. A będzie to uzależnione od pojemności samego separatora i pojemności ścieków, jakie będzie miał do przerobienia.