Lato obfituje w dużo owocowych delicji, na jakie z utęsknieniem czekamy przez większą część roku. Nie ma przyjaźniejszych witamin, jak te, pochodzące ze świeżo zerwanych z drzewa czy krzaka owoców, dojrzałych w słońcu, przepojonych zapachem świeżości.
Niemalże każdy owoc jest bardziej wartościowy od barwnej tabletki witaminowej z apteki. Których witamin dostarczamy organizmowi podjadając w ogrodzie? Truskawki pojawiają się na krótko, porządnie jest w takim razie do granic możliwości wykorzystać ich atuty. Są olśniewającym źródłem witamin C, A oraz B. Ułatwiają przyswajanie żelaza z innych artykułów, poprawiają trawienie tłuszczu i białka, zmniejszają ciśnienie i neutralizują substancje rakotwórcze – sprawdź jagody acai cena. Prawidłowo wpływają na skonstruowany przez nas nastrój. Czy ktoś wie, że czereśnie opóźniają proces starzenia? Zawierają sporo witaminy C, A, B oraz flawonoidy. Neutralizują działanie wolnych rodników, a tym samym spowalniają starzenie się skóry. Oczyszczają organizm z toksyn. Maliny są dostatnim źródłem witaminy C i błonnika.
Prócz innych składników mineralnych mają witaminę E oraz kwas foliowy. Witamina C wzmacnia naszą profesjonalną odporność – sok malinowy jest nieraz używany przy przeziębieniach i stanach grypowych. Powinny zajadać się nimi kobiety planujące ciążę – ze względu na pokaźną ilość kwasu foliowego. Wiśnie, których jesteśmy w stanie spotkać parę odmian, zawierają także witaminę C, korzystnie działają na cerę, oczyszczają organizm z toksycznych substancji. Poprawiają pracę układu krążenia. Nie zapominajmy w następstwie tego o podskubywaniu takich witamin prosto z krzaka, ale też o tym, że z ich ilością nie należy przesadzać.